Senarai FREE Web Hosting Malaysia Terkini

Senarai free web hosting Malaysia yang terkini. Apakah top web hosting Malaysia yang terkini tahun ini 2019? Mungkin soalan ini sesuatu yang wajar, ini kerana jika anda mancari perkhidmatan web hosting untuk website atau blog kesayangan anda maka suda tentu anda mencari web hosting provider yang terbaik. Maklumat mengenai web hosting terbaik sudah tentu boleh membantu anda untuk membuat keputusan pembelian web hosting pertama anda.

Ini untuk mengelak berlaku masalah ke atas blog atau website anda di kemudian hari selepas anda bersusah payah menulis dan mengemaskini website atau blog kesayangan anda.

Soalan paling kurang masuk akal yang pernah kami terima ialah “di mana nak cari free web hosting Malaysia?” Ehh..hello, tak ada web hosting yang free, yang ada mungkin web hosting murah (cheap web hosting Malaysia) itu pun bukan selalu ada. Tapi jangan bimbang kerana di bawah kami ada senaraikan tempat di mana anda boleh dapatkan free web hosting di Malaysia.

Biasanya syarikat-syarikat web hosting di Malaysia menawarkan pakej-pakej murah sempena promosi atau pelancaran produk baru. Tetapi anda kena rajin selalu melawat laman-lawan website web hosting di Malaysia untuk mengetahui promosi terbaru mereka.

Sepanjang kami dalam industri website services belum pernah jumpa free web hosting di Malaysia. Web hosting provider di luar negara ada yang tawarkan free internet web hosting. Ada satu soalan yang sering kami terima dari pelanggan yang meminta bantuan membangunkan website untuk produk mereka. Nak tahu apa soalan itu? Nie soalannya “ada tak personal web hosting Malaysia?” Anda faham soalan ini? Kami pun susah nak faham dan jawap.

Tetapi tafsiran yang terdekat untuk soalan mengenai personal web hosting Malaysia ini mungkin merujuk kepada web hosting untuk personal website atau blog. So jawapannya YES! ada. Anda hanya perlu melanggannya dari mana-mana web hosting provider di Malaysia.

Berbalik kepada perkara pokok mengenai senarai top free web hosting Malaysia yang terkini, adalah penting untuk anda menyemak maklumat ini. Ianya penting untuk anda tidak tersalah langkah membeli web hosting untuk website kesayangan anda dengan provider yang bermasalah.

Blog kami sendiri melanggan web hosting services dengan JOMHosting.net. Setakat ini belum ada masalah, jika ada pun biasanya dapat diatasi dengan pantas oleh staff JOMHosting.net yang bertugas 24/7 setiap hari. Kami akan menulis mengenai JOMHosting review tidak lama lagi untuk berkongsi dengan anda mengenai pengalaman dan pendapat kami mengenai perkhidmatan web hosting company tersebut.

Mengapa anda perlu membuat perbandingan (web hosting malaysia comparison) terhadap web hosting company di Malaysia? Membuat web hosting comparison itu penting seperti mana yang telah di tulis tadi iaitu mencari web hosting malaysia terbaik untuk anda.

Kami ulang sekali lagi tujuan buat web hosting Malaysia comparison ialah untuk mencari web hosting Malaysia yang terbaik untuk blog atau website anda.

Sebelum itu kami perlu berkongsi dengan anda apakah kriteria pemilihan web hosting yang terbaik. Di bawah adalah senarai umum yang diguna pakai untuk tujuan web hosting Malaysia comparison kali ini.

Tips Memilih Webhosting

Kriteria di bawah adalah penting:

 • Speed
 • Reliability
 • Security
 • Location
 • Customer service
 • Price

A. Speed/Kelajuan

Tahukah anda bahawa ini adalah perkara terpenting yang perlu anda semak dengan web hosting provider. Anda boleh berhubung dengan mereka tanyakan tentang perkara ini atau semak specifikasi perkhidmatan yang mereka tawarkan.

B. Reliability

Yang ini tak perlu ulas panjang-panjang. Web hosting company itu boleh dipercayai atau tidak. caranya google sahaja costumer reviews mengenai mereka. Jika banyak yang negative maka elakkan diri dari web hosting provider tersebut.

C. Security/Keselamatan

Keselamatan/security itu penting. Kita tidak mahu orang lain boleh gondam login dan passwords anda atau boleh akses website anda. Pililah syarikat web hosting yang boleh dipercayai sistem keselamatannya. Kami akan tulis mengenai isu bagaimana mengenal pasti web hosting company itu selamat atau tidak pada masa akan datang.

D. Location/Lokasi

Ramai yang mungkin pernah membeli khidmat web hosting dari syarikat-syarikat yang ada di luar negara. Antara yang popular contohnya ialah Hosgator dan Namecheap. Tak ada salahnya beli khidmat web hosting dengan mereka, cuma jika ada masalah ke atas aset website anda (website adalah aset anda) bagaimana anda boleh berhubung dengan mereka dan membawa mereka ke muka pengadilan? Siapa yang akan dipertanggung jawabkan ke atas masalah yang akan timbul nanti. Kelebihan membeli khidmat web hosting tempatan (local web hosting provider) ialah anda senang untuk berhubung secara langsung dengan mereka melalui telefon atau melawat terus pejabat syarikat tersebut.

E. Costumer Services

Ada web hosting company yang sangat laju memberi maklum balas sebelum anda menjadi pelanggan mereka, tetapi sangatlah liat/lambat memberi maklum balas bila anda memerlukan bantuan selepas anda menjadi pelanggan mereka. Elakkan dari mempunyai apa-apa hubungan perniagaan dengan syarikat web hosting yang sedemikian.

F. Price/Harga Pakej

Yang nie tak perlu cerita lagi. Lebih murah lebih baik. Tetapi kriteria murah bukanlah segalanya. Pilihlah yang murah, bagus dan memenuhi keperluan website atau blog anda.

Nak ulang sekali lagi, kreteria untuk mencari web hosting yang baik ialah Speed, Reliability, Security, Location, Customer service dan harga (price). Sekarang boleh kita move ke topik seterusnya?

8 Cheap Web Hosting Malaysia Yang Terbaik

Cheap web hosting? Sebenarnya cheap (murah) atau tidak itu bergantung kepada keperluan penggunaan dan juga rancangan masa depan kita kepada blog atau website.

Jika pada masa akan datang kita menjangkakan blog atau website kita akan menerima website traffic yang tinggi, maka sudah tentulah kita perlukan hosting dengan kapasiti yang laju dan besar. Jika tidak nanti ada pula pembaca yang tidak dapat melayari blog atau website kita.

Jika website atau blog kita tidaklah menerima jumlah visitors/traffik yang tinggi, web hosting biasa (basic web hosting package) pun sudah memadai.

Ok, kami tahu anda akan tanya, bagaimana jika berlaku pertambahan blog traffic yang tinggi pada masa akan datang? Jika itu berlaku anda hanya perlu hubungi web hosting provider anda dan minta mereka tambah kapasiti hosting sedia ada. Sudah tentu ini akan menambah kos anda kerana pakej web hosting yang lebih besar sudah tentu dengan harga yang lebih tinggi.

Berbalik kepada topik kita senarai cheap web hosting Malaysia yang terkini di bawah kami ada himpunkan 8 web hosting companies di Malaysia yang popular dan bagus.

Sila rujuk gambar di bawah:

senarai free web hosting malaysia

Seperti mana tajuk artikel ini ‘Free Web Hosting Malaysia’ tentu anda tertanya-tanya part mana yang free? Dah dijelaskan tadi bahawa hampir kesemua web hosting adalah berbayar. Susah untuk dapatkan benda FREE nie, tetapi anda jangan kecewa dulu kerana ada berberapa blogging platform yang boleh anda gunakan dan yang bestnya, blogging platform ini juga menyediakan FREE web hosting untuk anda.

Senarai FREE Web Hosting Yang Terkini

Benda FREE ini terhad. Ada had dan kebebasan anda untuk mengawal selia secara 100% blog anda adalah terhad. Apa pun untuk tidak menghampakan anda di bawah adalah senarai free web hosting yang orang Malaysia boleh cuba gunakan.

Ingin kami nyatakan supaya anda berhati-hati dalam menggunakan login ID dan PASSWORD anda kerana ada ramai pengguna yang mendakwa telah di tipu oleh penyedia web hosting yang dikatankan percuma ini.

Free web hosting yang anda boleh cuba ialah:

 • wix.com
 • wordpress.com
 • blogger.com
 • weebly.com
 • bravenet.com
 • X10Hosting.com
 • awardspace.com
 • 5GBFree.com
 • freehostia.com
 • FreeWebHostingArea.com

Nota: Segala kerugian menggunakan perkhidmatan antara anda dan penyedia web hosting percuma di atas adalah atas risiko anda sendiri.

Kami akan membuat web hosting comparison (web hosting review) untuk semua free web hosting provider yang tersenarai di atas untuk rujukan ada pada masa akan datang. Anda boleh bookmark page ini supaya mudah untuk anda menyemak kita kami kemaskini maklumat baru mengenai topik ini di sini.

Semoga perkongsian mengenai web hosting Malaysia terkini bermanfaat kepada anda. Sila kongsikan maklumat ini kepada rakan-rakan anda yang lain .